Waar ben je naar op zoek?

Doorgroeimogelijkheden: van stagiaire tot manager

Onze collega Lisa is nu Manager Business Intelligence, maar ze kwam ooit bij ons binnen als stagiaire op de toenmalige afdeling Sales & Service. Ze mocht blijven, en bekleedde verschillende functies om uiteindelijk haar plek helemaal te vinden. Deze gedreven collega heeft elke kans bij Royal Eijkelkamp met beide handen aangepakt. Hoe ze die weg bewandelde, en hoe ze terechtkwam in haar huidige functie, lees je in haar verhaal.

Het verhaal van Lisa

In elke baan kom je het beste tot je recht als je goed op je plek zit. Soms betekent dat nieuwe dingen proberen, om te ontdekken waar jouw kracht zit. Lisa weet dat als geen ander en is net zo ambitieus als Royal Eijkelkamp zelf. Ze greep elke kans die ze kreeg aan, ontwikkelde zichzelf en is inmiddels doorgegroeid tot Manager Business Intelligence. Doordat ze het gesprek met haar managers aan bleef gaan kon ze zich verder ontplooien, en wist ze van stagiaire uit te groeien tot belangrijke schakel bij Royal Eijkelkamp. 

Haar eerste baan

Lisa kwam op haar 22ste bij ons terecht voor haar afstudeeropdracht, voor de opleiding bedrijfseconomie aan de HAN. Hoewel ze eigenlijk al een plek bij een ander bedrijf had gevonden, trok onze opdracht haar aandacht. Ze besloot toch te solliciteren en het kennismakingsgesprek gaf haar zo'n goed gevoel dat ze voor Royal Eijkelkamp koos.

Haar opdracht bestond uit de analyse van onze serviceafdeling en het schrijven van een voorstel voor de herinrichting van het serviceproces. Ze studeerde af met zo'n goed gevolg dat ze een contract aangeboden kreeg om haar eigen advies te implementeren. Als LEAN-projectleider, een nieuwe functie binnen het bedrijf, kreeg ze de kans om te laten zien wat de effecten waren van haar eigen advies.

Door het prettige gevoel dat ik kreeg heb ik toen voor Royal Eijkelkamp gekozen.

Doorgroeien in haar rol

Dat smaakte naar meer, en na de implementatie van haar eigen advies kreeg Lisa een nieuw contract en een nieuwe functie. Ze werd Junior Business Analyst, wederom een nieuwe functie die ze samen met haar leidinggevende kon vormgeven. Toen haar contract werd omgezet in een vaste werd ze officieel junior-af en vervulde ze ruim vijf jaar de rol Business Analyst. 

Toen begon het te kriebelen: Lisa had immers een bedrijfseconomische achtergrond en die kon ze nu niet ten volste benutten. "Ik merkte dat mijn dagelijkse werkzaamheden mij niet meer genoeg triggerden en wist niet of ik nog wel de juiste functie bekleedde." Het brede pakket aan werkzaamheden begon haar op te breken en ze had behoefte aan een specialisatie. Maar welke? Gelukkig stond Lisa's manager open voor haar twijfels. "Ik werd hierin altijd gehoord. Samen zochten we naar een steeds meer passende rol.”

Elke leidinggevende was bereid om mee te denken over 'wat wil ik dan wel?'

Manager op een nieuwe afdeling

Toen het bedrijf een andere kant opging met de One Royal Eijkelkamp strategie lag de weg ineens open. Lisa: "Er was intern veel vraag naar en behoefte aan data, dashboarding en dat soort zaken. De Business Intelligence afdeling is opgericht om aan die vraag te voldoen. En ik ben in de functie als Business Controller doorgegaan op die afdeling."

Het was nu aan haar om samen met haar manager de hele afdeling in te richten, en die groeide snel. De afdeling werd gesplitst in enerzijds business line management en productmanagement, en anderzijds Business Intelligence. Lisa's harde werk werd beloond en ze mocht zichzelf nu Manager Business Intelligence noemen. 

Flexibiliteit van beide kanten

Toen Lisa wat gas terug wilde nemen omdat ze moeder werd zag ze er aanvankelijk tegenop om dat ter sprake te brengen. Maar haar zwangerschapsverlof was snel geregeld en inmiddels werkt ze nog 4 dagen per week om voldoende tijd aan haar gezin te besteden. "De projecten die ik af moest ronden heb ik afgerond voor mijn verlof en de rest is on-hold gezet. Dat is op een hele prettige manier gegaan. Vanuit mijn leidinggevende is ook altijd gezegd, je hebt de keus om eerder te stoppen, of als je je niet goed voelt, kun je vanuit huis werken of mag je langere pauzes of wat extra verlof nemen. Ik heb dat niet nodig gehad, maar ik weet zeker dat als ik het nodig had dat de ruimte er was. Dat heb ik wel als heel prettig ervaren.”

Na haar verlof kon ze niet wachten om weer aan het werk te gaan. "Ik had na mijn bevalling nog twaalf weken verlof, maar ik ben na vier weken alweer begonnen met het oppakken met een aantal werkzaamheden", vertelt Lisa. Wat dat over het bedrijf zegt? Simpel: Royal Eijkelkamp was loyaal naar haar geweest, dus Lisa was ook loyaal naar het bedrijf.

Wat ook meespeelde was de angst om haar collega's te missen! Op de vraag wat het leuk maakt om voor Royal Eijkelkamp te werken antwoordt ze snel: "De open sfeer, de cultuur, de warmte naar elkaar. Mensen zijn écht geïnteresseerd, niet alleen in je werk maar ook in jou. Ik hoef me niet formeel te gedragen en ik hoef me hier niet anders voor te doen dan dat ik ben. Ik heb het gevoel dat ik hier thuis ben."

We hebben een prettige, open cultuur, met een heel leuke wisselwerking met collega's.

De juiste aanpak

Het is Lisa nu gelukt om binnen Royal Eijkelkamp de functie te creëren die bij haar past, professioneel én persoonlijk. Hoe ze dat heeft gedaan? Door open te communiceren, en open te staan voor andermans perspectief en ideeën over hoe je dingen aanpakt, zo zegt ze zelf. Ze deinsde er niet voor terug om nieuwe uitdagingen aan te gaan en dit te bespreken met haar managers.

Die tip wil ze (toekomstige) collega's dan ook meegeven. Ga altijd het gesprek aan, communiceer op een open manier en kijk vooral ook naar de perspectieven van andere medewerkers, uit elke laag van de organisatie. "Omarm de open cultuur, wees proactief. Als je een kans ziet ga er gewoon voor. Je mag fouten maken, als je ze maar ownt en vervolgens zegt: ik heb er van geleerd en de volgende keer doe ik het anders.”

Informatie op deze pagina
Ontdek meer verhalen

Collega's aan het woord

Onze collega's vertellen graag wat hun loopbaan bij Royal Eijkelkamp bijzonder maakt.