Waar ben je naar op zoek?

Startende marketeer in de technische branche

In Sofie’s zoektocht naar een bedrijf waar ze niet alleen haar vaardigheden kan ontwikkelen, maar ook bijdraagt aan een betere toekomst, stuitte de starter op een vacature van Royal Eijkelkamp. Hoe wist ze zich te onderscheiden in een zee van andere starters en ervaren sollicitanten? En wat als je nog nooit in een technische branche hebt gewerkt?

Je leest het in haar verhaal

Een brede functie krijgen binnen een commercieel bedrijf met een groen randje, dat was haar doel. En ohja, het liefst een beetje dicht bij huis. Dus toen Sofie de vacature van Royal Eijkelkamp op Indeed tegenkwam, sprong die er voor haar meteen uit: "Het feit dat Royal Eijkelkamp een continue bijdrage wil leveren aan een veilige en gezonde leefomgeving sprak mij erg aan!" Duurzaamheid was een belangrijk criterium voor haar, omdat ze graag indirect wilde bijdragen aan een betere toekomst. Veel werkervaring was niet vereist; bruisen van ideeën en leergierigheid stonden wel centraal, dus ze solliciteerde meteen.

Opvallen tijdens het sollicitatieproces

Na het afronden van haar opleiding commerciële economie aan de HAN wilde Sofie het liefst meteen aan de slag. Ze deelde dat het niet eenvoudig is om je te onderscheiden van anderen met meer werkervaring of vergelijkbare studieachtergronden. De starter vertelt: "Ik geloof dat de motivatiebrief het verschil maakt, dus daar legde ik de nadruk op de ervaring die ik al had opgedaan tijdens stages en mijn minor. Ook vond ik het belangrijk om te benadrukken waar mijn passie binnen het marketingvak ligt en wat ik graag wil ontwikkelen. Mijn CV hield ik kort maar krachtig: mijn opleiding en recente, relevante werkervaring, met een kort persoonlijk stuk waarin ik mezelf voorstelde." Deze aanpak werkte, want ze werd uitgenodigd voor een gesprek.

Tijdens het eerste gesprek krijg je de gelegenheid om het bedrijf beter te leren kennen en te laten zien dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Ze legt uit: "Ik probeerde authentiek te blijven tijdens het gesprek en mijn enthousiasme voor zowel de functie als het bedrijf te delen." In veel vacatures wordt vaak de eis gesteld: 'Wij zoeken iemand met relevante werkervaring.' Sofie waardeerde het feit dat tijdens het gesprek ook naar haar vaardigheden werd gekeken en dat erkend werd dat een starter een frisse kijk op zaken kan bieden. Met deze vaardigheden en vernieuwende blik heeft ze een plek weten te bemachtigen op de marketing en communicatie-afdeling van Royal Eijkelkamp.

De start bij maakbedrijf Royal Eijkelkamp

Als lid van het marketing- en communicatieteam leert onze nieuwe collega elke dag iets nieuws. Aangezien Sofie geen technische achtergrond heeft, was ze nieuwsgierig naar hoe het is om in de technische branche te werken. Het uitgebreide en technische productassortiment vormde aanvankelijk een uitdaging, maar ze kreeg de tijd om rustig op te starten en meer over de producten te leren. In de eerste weken kreeg ze de kans om deel te nemen aan verschillende trainingen en kon ze de verworven kennis direct toepassen. Volledig in de technische details duiken was natuurlijk niet direct vereist.

Door de trainingen weet ik nu zelfs wat de specialistische techniek CPT inhoudt.
Sofie

Om het bedrijf en haar nieuwe collega's beter te leren kennen, gaf CEO Huug Eijkelkamp een bedrijfspresentatie en een rondleiding aan alle nieuwe werknemers. Dit gaf meteen een beter beeld van het bedrijf en de mensen waarmee ze zou gaan samenwerken. Sofie: “De goede begeleiding van mijn collega’s en het inwerkprogramma heeft mij enorm geholpen een goede start te maken.” Wat Royal Eijkelkamp voor Sofie bijzonder maakt, is dat je de vrijheid hebt om te doen waar je goed in bent en bij te dragen aan duurzaamheid en innovatieve projecten over de hele wereld. Ze verrijkt zo niet alleen haar marketing- en communicatievaardigheden, maar blijft ook op de hoogte van wereldwijde ontwikkelingen. Het bedrijf is innovatief, met boeiende projecten over de hele wereld.

Een beetje liefde voor de wereld moet je wel hebben om hier te werken.
Sofie

Sofie geeft tips aan toekomstige collega’s

Sofie’s zoektocht naar een bedrijf waar ze haar vaardigheden als vakspecialist verder kan ontwikkelen en bijdraagt aan een betere toekomst zit er inmiddels op. Ze heeft haar plekje gevonden bij Royal Eijkelkamp. Zie jij jezelf ook in de toekomst bij ons bedrijf werken? Sofie geeft vier handige tips, om jouw sollicitatie eenvoudiger te maken.

 • Maak je motivatiebrief persoonlijk en relevant
  Vertel in je motivatiebrief waarom je enthousiast bent over het bedrijf en hoe jouw werkervaring en vaardigheden aansluiten bij de functie. Herhaal hierbij niet wat er in de functie staat beschreven, maar geef er een eigen invulling aan. Laat ook terugkomen waarom je bij dit specifieke bedrijf solliciteert, wat spreekt jou nou aan bij dit bedrijf? Houd het vooral niet te algemeen.

 • Loop een dag mee op de werkvloer
  Vraag of je een dag kunt meelopen op een afdeling om een beter beeld te krijgen van het bedrijf en je toekomstige collega's. Het helpt om een realistisch beeld van je toekomstige baan te krijgen.

 • Denk ook aan jouw eigen wensen
  Beschouw het eerste sollicitatiegesprek als een kennismaking in plaats van een interview. Toon interesse in het bedrijf door vragen te stellen over het bedrijf, de cultuur, de functie en je toekomstige collega's. Zo weet jij ook of de baan bij jouw wensen aansluit.

 • Wees leergierig en goed voorbereid
  Als je, net zoals ik, nieuw bent in de technische sector, neem de tijd om de basisprincipes door te nemen: producten, diensten, terminologie en trends. Dit geeft je een goede basis voor het sollicitatieproces. Benadruk in je sollicitatie je motivatie om technische kennis op te doen. Werkgevers waarderen een positieve houding en leergierigheid.
Informatie op deze pagina
Van vakgebieden tot verhalen van collega's

Ontdek meer over onze organisatie

Leer onze organisatie kennen door persoonlijke verhalen van collega's en onze uitgelichte vakgebieden.