Waar ben je naar op zoek?

Samenwerken met je familie zorgt voor nét dat beetje extra

Dennis en Henry zijn naast collega’s ook broers. Zij zijn in de voetsporen van hun vader Ap getreden en werken ook bij ons in het bedrijf. Hoe is dat nou, om binnen een familiebedrijf ook samen met je eigen familie te werken?

Lees het verhaal van de familie Hupkes

Werken in een familiebedrijf zorgt voor nét dat beetje extra. Maar geldt dat ook voor het werken met je eigen familie? Onder de werknemers van Royal Eijkelkamp bevinden zich, naast de familie Eijkelkamp, nog meer collega's die ook broers, vader en zoon of neven zijn. Onze smid Ap werkt al ruim 25 jaar bij ons, zijn zoon Dennis al 23 jaar en anderhalf jaar geleden kwam ook zijn andere zoon Henry voor ons werken. Wat het extra bijzonder maakt, is dat Ap ook nog eens de leermeester van Henry is. Hoe ze omgaan met familie binnen een familiebedrijf, en wat dat toevoegt aan de sfeer, lees je hier.

De broers vertellen

Onze assemblagemedewerker Dennis was van mening dat je leren niet op school doet, maar op de werkvloer. Als 17-jarige wilde hij dan ook het liefst al vroeg aan het werk. Gelukkig had vader Ap had daar alle begrip voor. Hij werkte met plezier bij Royal Eijkelkamp en zag daar voor zijn zoon ook wel toekomst in. Ap vroeg aan André Eijkelkamp, leidinggevende in de werkplaats, of er plek was voor een enthousiaste schoolverlater. Dennis herinnert zich nog goed dat hij door André werd gebeld met de vraag of hij niet bij hetzelfde bedrijf als zijn vader wilde komen werken. Dat leek hem wel wat, en: “zo gezegd, zo gedaan. Ik heb een gesprek gehad én ik mocht blijven! 23 jaar later zit ik hier dus nog steeds met veel plezier.”

Toen Dennis jaren later opving dat er ruimte was voor een nieuwe smid, een bijzonder ambacht, dacht hij meteen aan zijn broer Henry. Niet in de laatste plaats omdat vader Ap dit bijzondere ambacht ook uitvoert! Als toekomstig smid zou Henry leren om de iconische Edelman grondboor te smeden, met zijn eigen vader als leermeester. Henry greep de kans met beide handen aan, maar had wel wat twijfels: “Het is natuurlijk wel wennen om te werken met familie. De uitdaging is om het professioneel te houden.” Want elkaar als collega’s behandelen terwijl het je familie is, dat kan best lastig zijn. Een twijfel die er bij Dennis in mindere mate was, omdat hij op een andere afdeling ging werken. Voor hem begon zijn loopbaan bij montage, toen ging hij lassen en inmiddels is hij assemblagemedewerker. Gelukkig kunnen Henry en Ap werk en privé inmiddels goed gescheiden houden, het gaat immers om de kwaliteit van de werkzaamheden! 

Werken met familie

Volgens onze jonge smid is het juist fijn om met zijn familie te werken. Het hielp hem om snel zijn draai te vinden bij zijn nieuwe baan en is blij om met zijn vader en broer dagelijks aan de slag te zijn. Henry voelt zich goed op zijn gemak en tja, “je durft je mond dan ook wat meer los te trekken, soms misschien iets te ver”, licht hij met een glimlach toe. Al is daar volgens broer Dennis niks mis mee: je moet elkaar ook de waarheid kunnen vertellen, zolang je maar fair blijft. Hij is vooral heel trots: hij was degene die Henry tipte en hem aan een mooie baan heeft geholpen. “Dat is leuk toch, hij heeft een mooie kans gekregen en heeft die kans ook gepakt en ja… Ik ben wel trots op hem! Het is niet het makkelijkste vak dat hij heeft uitgekozen.”

Steun, privé en op het werk

Familiebedrijven staan vaak bekend om de persoonlijke, goede sfeer en korte lijnen. Als gevraagd wordt of werken met eigen familie die toch al goede sfeer nog verder verbetert, knikken de heren instemmend. Elk bedrijf heeft zijn ups en downs, en ook in de jaren bij Royal Eijkelkamp heeft Dennis periodes met een hogere werkdruk ervaren. Dat kan de werkervaring negatief beïnvloeden, maar hij weet: met 3e generatie Fons Eijkelkamp en 4e generatie Huug aan het roer komt het altijd weer goed. “Fons en Huug streven naar die echte familiebedrijf sfeer, en dat is top."

Waar dat uit blijkt? Toen Dennis privé een moeilijke tijd had werd hij niet alleen door zijn familie ondersteund, maar ook door de Eijkelkamp directie. “Royal Eijkelkamp helpt me daar absoluut bij ik krijg daar veel hulp van. Het is gemoedelijk hier en iedereen wil wat voor elkaar doen en wil elkaar helpen en dat zie je niet overal. Huug vraagt mij regelmatig hoe het nu gaat.”

Blik op de toekomst

In de 23 jaar dat Dennis hier werkt heeft hij heel wat veranderingen voorbij zien komen. Daarbij was er altijd oor voor de mening van de medewerkers - dé reden dat de veranderingen altijd hielpen bij de ontwikkeling van het bedrijf? “Er wordt altijd goed overlegd en medewerkers zijn goed ingelicht over de veranderingen die er zijn geweest. Als het werk voor ons beter en makkelijker wordt, is dat alleen maar mooi.”

Voor Henry staat misschien ook een grote verandering voor de deur: er loopt een onderzoek naar mogelijkheid van smeden op inductie, om gas te besparen en sneller en veiliger te werken. Dit is een andere manier van werken, die vereist dat hij op een andere manier zijn vak gaat beoefenen. Toch deinst hij er niet voor terug, en juicht de innovatie juist toe. “Met gas begin je achter te lopen. Ik vind het mooi dat we binnen ons bedrijf de mensen hebben die dat willen onderzoeken en dat ze hier aan dat soort veranderingen doen.” Dennis beaamt dat: “Je moet met de tijd mee, je kunt niet stil staan.”

Het verschil bij Royal Eijkelkamp? Iedereen kent elkaar, het is heel gemoedelijk! Je bent hier geen nummer, mensen spreken elkaar bij naam aan.
Dennis

Blijven ontwikkelen

Dat geldt ook voor hun eigen positie, ondanks dat de heren nu nog goed op hun plek zitten. Zo lijkt het Dennis mooi om in de toekomst zijn leidinggevende wat te ontlasten en de begeleiding van jongeren op zich te nemen. Hij vindt het leuk om te werken met ‘jonge gasten’, vooral de technische jongens, en nog leuker ze te helpen bij hun ontwikkeling. "Het mooie aan werken bij Royal Eijkelkamp: die kansen krijg je hier ook, je kunt er altijd over altijd in gesprek."

Henry wil er vooral ook een mooie tijd van maken en leert graag bij, want zoals hij zelf aangeeft, is hij ook nog niet uitgeleerd wat het smeden betreft. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat! “Zorg dat je power krijgt van je werk en geef elkaar positieve feedback.”

Informatie op deze pagina
Collega's aan het woord

Ontdek meer verhalen

Onze collega's vertellen jou graag wat hun loopbaan bij Royal Eijkelkamp bijzonder maakt.