Hoe het begon in 1911
Distributeurs in meer dan 90 landen, ruim 200 medewerkers en meer dan 2.000 producten. Zo is Royal Eijkelkamp natuurlijk niet begonnen. Voor het begin moeten we terug naar 1911, of eigenlijk nog net iets eerder. Hendrik Eijkelkamp is de zoon van een smid en krijgt zo het smeden met de paplepel ingegoten. Hendrik heeft interesse in het vak en begint als knecht bij een smederij, tot hij in 1911 de kans krijgt een smederij over te nemen in Lathum. Naast het smeden verzorgt hij ook het onderhoud van machines op de steenfabriek in de buurt. Er is werk genoeg en Hendrik neemt een aantal knechten aan. Als hij in dienst moet voor de eerste wereldoorlog nemen deze knechten de werkzaamheden over.
De tweede generatie, een grote verandering
Net na de tweede wereldoorlog, in het jaar 1947, komt Jan Eijkelkamp - de zoon van Hendrik - werken in de smederij van zijn vader. Het is een slimme jongen met een groot zakelijk inzicht. Wanneer een Wageningse bodemspecialist hem in 1948 verzoekt om het ontwerp van een handboor, geschikt voor bodemkundig onderzoek, uit te voeren, slaagt hij voor de opdracht. De Edelman grondboor is geboren en al snel volgt er een order voor 25 stuks.
Het aantal opdrachten neemt toe en de smederij wordt officieel leverancier van grondboren. Boeren die de boren afnemen gebruiken de boor niet alleen voor onderzoek maar ook voor het zetten van palen. Het is druk op de smederij, met meerdere knechten die helpen om alle orders te verwerken. Het fundament voor de hechte bedrijfssfeer die Eijkelkamp vandaag de dag ook nog kenmerkt, wordt gelegd. Alle knechten worden goed verzorgd door de vrouw van Jan, die ze voorziet van koffie en een warme maaltijd.
De groei van Eijkelkamp
De groei van smederij Eijkelkamp is ingezet en gaat gestaag verder. De derde generatie dient zich aan en wordt al vroeg bij het bedrijf betrokken. Fons Eijkelkamp is de zoon van Jan en kleinzoon van Hendrik. Als kleine jongen van tien jaar plakt hij postzegels op de eerste catalogus die Eijkelkamp verstuurde. Deze catalogus kwam uit in wel vier verschillende talen! Na zijn opleiding sluit Fons zich in 1970 definitief aan bij het bedrijf, maar wel met één eis: Eijkelkamp moet zich gaan richten op eigen producten voor bodem- en wateronderzoek. In 1974 wordt de eerste commerciële medewerker aangenomen en in 1978 worden de eerste lijnen van het distributeursnetwerk gelegd.
Vanaf 1984 komt de eerste productcatalogus uit en wordt Eijkelkamp de 'One-stop-shop' voor veldwerkers die vandaag te horen krijgen dat ze morgen ergens aan de slag moeten. Halverwege de jaren '90 is Eijkelkamp één van de twee bedrijven die door het Nederlandse Ministerie van Landbouw en Visserij worden geselecteerd om fraudebestendige bemonsteringsapparatuur te ontwikkelen voor het transport en gebruik van meststoffen. Daarnaast wordt in 1996 de eerste website gelanceerd. Aan het eind van de jaren '90 ziet ook de Eijkelkamp Academy het levenslicht, om naast de producten ook de vereiste know-how te kunnen leveren.
Eindeloze ontwikkelingen
In 2005 betrekt Fons zijn zoon Huug bij het bedrijf om de business line SonicSampDrill te leiden, die tot doel heeft sonische technologie te ontwikkelen tot hoogwaardige en snelle bodembemonsteringstechniek. Huug is dan de 4de generatie Eijkelkamp die werkzaam is binnen het bedrijf.
In maart 2011 krijgt Eijkelkamp het predicaat 'Koninklijk', de kroon op ons werk. Vanaf dan gaan we verder als Royal Eijkelkamp. De Eijkelkamp Foundation wordt opgericht, om met 100 jaar specialistische kennis en ondernemerschap iets terug te doen voor de gemeenschap. De Eijkelkamp Foundation start in 2014 het project De Waterondernemer in Benin, om drinkwater toegankelijk te maken voor de lokale bevolking. Vanaf dan gaat het snel, in 2012 haalt Royal Eijkelkamp verschillende grote projecten binnen en werkt samen met een aantal grote bedrijven. Daarbij is aandacht voor een zo laag mogelijke impact op het milieu, bijvoorbeeld in een project voor verantwoorde mijnbouw.
De landsgrenzen over
Naast de uitbreidingen van het distributeursnetwerk komt er ook een filiaal in het buitenland: in 2015 is Eijkelkamp North America een feit. Het bedrijf is nu vertegenwoordigd in 90 landen en telt inmiddels 125 medewerkers wereldwijd. Huug Eijkelkamp neemt het stokje over als CEO. Fons is al die tijd actief gebleven en is in 2020 gestart met stichting Soil Valley: een belangrijk initiatief dat met samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden bijdraagt aan een gezondere bodem en beter waterbeheer.
In datzelfde jaar wint Royal Eijkelkamp een miljoenenproject in Sri Lanka, een aanbesteding van The Sri Lankan Ministry of Irrigation and Water Resources Management voor de aanleg van een netwerk voor grondwatermonitoring door het hele land. Door de groei van Royal Eijkelkamp worden er meerdere joint ventures geboren, onder andere een in Engeland.
Inmiddels heeft Royal Eijkelkamp meer dan 200 medewerkers wereldwijd, maar we hebben altijd plek voor meer!