Waar ben je naar op zoek?

Een vrouw in de werkplaats; bij ons heel gewoon!

“Hee, er staat een vrouw in de werkplaats!” Marleen hoort dit nog regelmatig wanneer bedrijfsrondleidingen langs haar werkplek komen. Maar er is niets speciaals aan, sinds januari 2022 is ze ‘gewoon’ CNC draaier bij Royal Eijkelkamp.

Lees haar verhaal

Na een omscholingstraject kwam Marleen terecht in de techniek en nu staat ze al ruim een jaar aan de draaibank. “Geef het nog tien jaar, dan ben ik echt geen unicum meer hoor!”

“In het begin zeiden collega’s 'wat leuk, een vrouw in de draaierij'. Maar inmiddels is het team er helemaal aan gewend. Bij de sollicitatie werd nog wel even gevraagd hoe ik dat voor me zag, werken met alleen maar mannen. Nou, ik verwacht dat iedereen hun werk gewoon doet! Het is geen mannenwerk, het is werk,” daar is onze vrouw in de techniek heel stellig in.

Verder in Techniek

Hoewel ze een diploma Hospitality, recreatie en toerisme op zak had, zag Marleen een baan in de horeca niet meer zitten. Door verschillende keuzetesten en klankborden kwam ze uit bij de techniek, CNC draaien om precies te zijn. Na een opleiding van 8 weken via Verder in Techniek was het tijd om stage te lopen. Die plek vond ze bij Royal Eijkelkamp, en een contract volgde.

CNC stopt niet, dus ik heb de komende jaren baangarantie.
Marleen

Hoewel Marleen nog nooit van CNC draaien had gehoord, is ze nu blij met haar baan. “Het is voor mij een fijne combinatie van met de handen en je hoofd werken. Want ik zag mezelf niet de hele week achter een bureau zitten, maar ook niet de hele dag met mijn handen werken.” En bij CNC komt ook denkwerk kijken. Je moet kennis hebben van het programmeren, de machine in kunnen stellen, verstand hebben van het materiaal waarmee je werkt en de producten die je maakt.

Ook is het tegelijkertijd divers en gestructureerd: want de verschillende onderdelen maak je elke keer met dezelfde tekening en hetzelfde draaiprogramma. Je weet dus altijd wat je te doen staat, maar er is ook genoeg te leren. “Ik heb bijvoorbeeld nog nooit conventioneel gedraaid, dus met de hand in plaats van met een grote machine. Maar dat ga ik wel leren. En ik hoop meer te gaan programmeren.” 

En hoe zit het met de nadelen?

Dat een dame in de werkplaats nog niet helemaal is ingeburgerd merkt Marleen aan verschillende dingen. Werkkleding bijvoorbeeld, dat was er nog niet voor vrouwen. Met zijn allen omkleden in de kleedruimte? Nee dankje, dat doet ze liever gewoon thuis. Zwaar tilwerk? “Dat doen wij wel voor je”, hoort ze dan van haar collega’s. Maar echte nadelen van haar vrouw-zijn ervaart Marleen niet, behalve dat ze soms iets te voorzichtig is. Ze heeft dus hoop dat er verandering aan komt, want er liggen veel kansen voor vrouwen in de techniek. “Posities voor CNC draaiers zijn lastig in te vullen. En dan heb je als vrouw ook nog een plusje vanuit het diversiteitsoogpunt; dus ik heb de komende jaren baangarantie.” 

Tips voor andere vrouwen

“Mijn belangrijkste tip voor andere vrouwen? Er hangt een beetje een taboe overheen, vrouwen in de techniek. Ik denk dat dat komt door die angst voor de mannenwereld, maar die valt best mee! Iedereen is welkom als je je werk gewoon doet. Als ik dit in twee, drie jaar kan leren, zou ik niet weten wie dat niet zou kunnen. Ik vond het ook spannend in het begin, maar werken in de techniek heeft er zeker voor gezorgd dat ik meer vertrouwen heb in mezelf. Je moet alleen niet gehecht zijn aan je nagels, want ook vrouwen kunnen werkhanden krijgen!”

Informatie op deze pagina
Ontdek meer verhalen

Collega's aan het woord

Onze collega's vertellen jou graag wat hun loopbaan bij Royal Eijkelkamp bijzonder maakt.